66 milyon yıl önce dünyaya çarpan göktaşı

66 milyon yıl önce dünyaya çarpan göktaşı

Yapılan son araştırmaya göre bundan tam 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan göktaşının en ölümcül bir açıyla dünyaya çarptığı ortaya çıktı. Bildiğiniz üzere Dinozorların neslini 66 milyon yıl önce Dünyaya çarpan bir gökcismi tarafından sona erdi.

Çalışma “Nature Communications” dergisinde yayımlanarak bilim meraklılarına sunuldu.

Şu zamandan 66 milyon yıl önce dünyaya düşen göktaşının oluşturduğu kratere bilim adamları Chicxulup adını verdi. Yapılan bu çalışmada 3D modelleme kullanılarak çarpmanın şiddeti gözler önüne serildi.

Dinozorlar başta olmak üzere dünya üzerindeki canlıların %75 ini yok eden bu göktaşı yere 60 derecelik bir açıyla düştüğü gözleniyor. Buda bilim insanlarınca ölümcül olabilecek en son nokta açış açısı. 60 derecelik açıyla gelen göktaşı dünyadaki iklimlerin değişmesinde de önemli etkiye sahip.

66 Milyon yıl önce dünyaya çarpan göktaşı hangi maddeler içeriyordu?

Yapılan araştırmaya göre dünyaya düşen göktaşı, alçıtaşı olarak tabir edilen bir maddeden oluştuğu ve içeriğinde sülfür (kükürt) içerdiği belirtilmekte. Gökcisminin yeryüzüne çarpmasının etkisiyle “küresel kış” diye tabir edilen bir doğa olayı gerçekleşmiştir. Çarpmanın ardından yoğun sülfürün güneşten gelen ışınları kapatmasıyla küresel kış meydana gelmektedir.

60 derecelik bu çarpma açısı “küresel kış” denilen olayı yoğun biçimde kendini hissettirdiği ve bu sürenin uzamasına neden olduğu tahmin edilmektedir.

Ünlü haber kanalı olan CNN de bu konuyla ilgili resmi twitter hesabında bir paylaşım yapmıştır.

Araştırma ekibinde lider konumunda bulunan Prof. Gareth Collins’e göre : “Dinozorlar için senaryoların en kötüsü gerçekleşmiş diyebiliriz. En ölümcül 60 derecelik bir açıyla düşen göktaşı iklim değişikliğine neden olarak canlı hayatını olumsuz etkilemiştir.”

Çalışma hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler için “Nature Communications” Dergisini inceleyebilirler.

İlginizi Çekebilir Göz Atın

Leave a Comment