Bilim insanları: Dünyanın en büyük Dolu tanesi
2018 yılında Arjantin’in Villa Carlos bölgesinde gerçekleşen dolu yağışı hala gizemini koruyor. Bilim insanları villa Carlos’taki dolu yağışındaki dolu parçacıklarını dünyanın en büyük dolu tanesi olarak sınıflandırdı.
Pen State Üniversitesindeki meteorolog Matthew Kumjian adlı bilim insanının dediğine göre Bu dolu parçacıkları doludan daha öte bir şey, bir doludan beklediğimiz en uç noktadır demiştir.
2018 yılında villa Carlos şehrindeki fırtınada aşağıda iri dolu tanelerinin resimlerini paylaşacağımız dolu taneleri düşmüştür. Düşen bu dolu tanelerinin boyutları 23 cm boyutuna kadar çıkabiliyor.

Granizo en Villa Carlos Paz @todonoticias pic.twitter.com/RJakJjW8sl
— Leonardo Orozco (@LeoOrozco3105) February 8, 2018
Dünyanın en büyük dolu tanesi olarak adlandırılan bu doluların 3de biri ağaçlara zarar verecek nitelikte. Ayrıca devasa büyüklükteki bu dolular evlerin çatılarında da ciddi zararlar ortaya çıkarmış.
Dünyanın en büyük dolu tanesi olarak adlandırılan bu dolu çeşitleri nasıl oluşuyor ?
Bu tür doluların yağışı özel şartlar neticesinde ortaya çıkmakta. Özellikle fırtına olduğu dönemde havada oluşan yağmur tanecikleri yeryüzüne inmeden tekrar fırtınanın gücü ile havaya çekiliyor, havaya çekilen taneciklerin birleşmesi ve ardından soğuğun etkisiyle böyle büyük dolu tanecikleri ortaya çıkıp yeryüzüne dolu olarak iniyor.

Düşünün birde bu tür doluların verdiği zararı. Tarım alanlarını ezip geçen bu dolu, büyüklüğü ile birçok maddi zarara da yol açacaktır.
Bilim adamları bu tür büyük dolu taneciklerini ilerleyen senelerde sık sık göreceğimizi söylemekte. Küresel iklimin değişmesiyle doğa dengesini yavaş yavaş bozuyor, bu nedenle de bu tür anormal doğa olayları ortaya çıkmakta.
Bu bilimsel araştırma burada yayınlandı.
Bu dolu parçacığına baktığımız da aslıdna gökyüzünde tanecikler halinde olduğunu ve artık yere inerken mi yoksa yere düştükten sonramı birlişti tartışılır. Ama dikkatli bakıldığında bir dolu parçacığı olmadığı çok açık.