Resimdeki Gözler Neden Bizi Takip Eder?
Resimler eskiden iki boyutlu olarak çiziliyordu. Genişlik ve yüksekliğin olduğu bu resimlerde derinlik olmadığından dolayı etkileyici durmuyor ve canlı bir görüntü sunmuyordu. Zamanla gelişen çizim teknikleriyle hazırlanan çalışmalara derinlik katılmaya başlandı. Bu sayede resimdeki hatlar daha gerçekçi bir hal almıştır.
Resimdeki Gözler Nasıl Hareket Ediyor?
- Ressamlar resimlerde önce genişlik ve yüksekliğin olduğu çalışmalar yaparak resmin taslağını hazırlarlar.
- Hazırlanan taslağa ise daha sonra gölgelendirme çalışması yaparak derinlik kazandırırlar. ‘’Portre resimdeki gözler neden bizi takip eder?’’ sorusunun cevaplarından biri bu gölgelendirme çalışmasıdır.
- Resimlerde ışık ve gölge kullanımında nereden bakılırsa bakılsın aynı görüntünün elde edilmesi için ressamlar özel teknikler geliştirmişlerdir.
- Resmi hazırlarken mankenin aynı yerden çizim yapan kişiye bakması ve çizim yapan kişinin ise farklı perspektiflerden mankene bakması gözlerde derinliğin yakalanmasını sağlar. Çizim yapanın sürekli yer değiştirerek çizimine devam etmesi ve farklı perspektiflerden mankeni incelemesi de ‘’Resimdeki gözler niçin bizi takip ediyor?’’ sorusunun bir diğer cevabı olacaktır.
- Resimde kullanılan ışık, gölge ve perspektif çalışmaları optik yanılsamalar sunar. Optik yanılsama ise resme nereden bakılırsa bakılsın gözlerin o kişiye bakıyor görüntüsü verir.
Portre çizimlerinde öne çıkan resimdeki gözlerin takibi konusuna ‘’Mona Lisa Etkisi’’ de denmektedir. Mona Lisa adındaki meşhur tabloya bakarak aslında gözlerin nasıl hareket eder gibi göründüğünü fark edebilirsiniz.