Yeni bir gezegen topluluğu keşfedildi
Dünyamızdan yaklaşık 520 ışık yılı uzaklıkta yeni oluşan bir gezegen topluluğu bilim adamlarınca keşfedildi. Yapılan bu bilim araştırması Astronomy & Astrophyscs dergisinde yayımlanarak kullanıcıların bilgisine sunuldu.
Dünya yörüngesinden yaklaşık 520 ışık yılı uzaklığında keşfedilen bu gezegen topluluğu AB Aurigae adındaki yıldızın etrafında bulunduğu tespit edildi. Güneş gibi bir yıldız olan AB Aurigae adındaki yıldızın çevresinde gözlemlenen toz ve gaz dairelerinin gezegenin oluşumuna dair kanıtlar olarak yorumlanmakta.
AB Aurigae Yıldızının etrafındaki cisimler gezegenin doğumu hakkında kanıt oluşturur cinsten

ESO olarak tabir edilen Avrupa gözlem evindeki çok büyük teleskopu (VLT teleskopu) AB Aurigae yıldızının çevresinde bir kıvrım ve gaz sarmalı tespit etti. Gökbilimcilere göre oluşan bu kıvrım ve sarmalın bir gezegenin oluşumunu temsil ediyor. Yeni bir gezegenin doğumu olarak adlandırdıkları bu çalışma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı.
Bu çalışma ile gezegenler nasıl oluşur sorusunun da cevabı kısmen yanıtlanmış oldu.
Ünlü bilim adamı olan Anthony Boccaletti bugüne kadar birçok yıldız çevresinde dönen gezegen keşfettiklerini belirterek gezegen oluşumunu ilk göz gözlemleyebildiklerini belirtti. Araştırmacılara göre gezegenler yaşça daha genç olan yıldızların etrafında bulunan gaz sarmalı ve tozdan oluşmakta. Bu sarmal ve tozların birbiriyle çarpışarak gezegenleri oluşturduğu söylenmekte.
Gezegenlerin Oluşum anı gözlemlenmiş olabilir

Bilim insanı Boccaletti ’ye göre bu araştırmanın yetersiz olduğunu daha genç yıldızların oluşum sürecinin incelenmesini belirtiyor. Ayrıca şuana dek gök bilimcilerinin yıldızları gözlemlediklerinin çok daha bulanık görüntüyle incelenmiş olduğunu savunmakta. Daha net bilgiler için yıldızların etrafındaki bu sarmal yapıların daha net görüntüleme imkânları ile incelenmesini savunuyor.
Gök bilimcilere göre gezegen oluşumundaki asıl dikkat edilmesi gereken nokta yıldızın etrafında dönen sarmalların bir kol biçiminde dönüşerek daire diye tabir ettiğimiz gezegenleri oluşturuyor.
Avrupa gözlemevinde yapılan bu çalışma ile elde edilen görüntülerin gezegenlerin oluşum sürecinin daha anlaşılır olması açısından önem arz etmekte.
Nasa’da ne yapacağını şaşırdı önce platon gezegenini küçük diye gezegenlikten çıkarttı. Şimdide yeni gezegenler ile ilgileniyor. Hay Allahım ya 🙂