Tılsım Nedir?
Tılsım Grekçe ‘’telesma’’ şeklinde telaffuz edilmektedir. Zamanla farklı dillere geçen bu kelime Arapça olarak ‘’tılsim’’ şeklinde ifade edilmiş ve Türkçeye de ‘’tılsım’’ şeklinde geçmiştir. Tılsım kelimesi sözlükte tabiatüstü güçler, anlamı gizli olan ifadeler, güçlü olan nesneler ve çözülmesi zor olan düğümlere denir.

Tılsım kelimesi sözlük anlamının dışında farklı kültürlerde farklı şekilde anlaşılmıştır. Tılsım nedir diye sorulduğunda bazı dinler kapalı kapıların açılmasında ve gizli şeylerin bulunmasında okunan sözler olarak karşılık vermiştir. Hatta bununla ilgili yabancı medyada filmler yapılmış ve tılsımlı sözlerle kötü ruhların uzaklaştırıldığına dikkat çekilmiştir.
Tılsım Ne İçin Yapılır?
‘’Tılsım neden yapılır?’’ sorusuna farklı cevaplar verilmiştir:
- Tılsım kötü ruhların etkisinden korunmak için,
- İnsanların gizlediği sırlarını öğrenmek için,
- Define ve ya hazine bulabilmek için,
- Kötü ruhların yaptığı büyüleri çözebilmek için,
- Açılmayan kapıları açabilmek için,
- Nazar ve büyüden korunabilmek için,
- İyi ve kötü ruhların savaşında tehlikede kalmamak için,
- Kazanç elde edebilmek için,
- Cinlerin musallat olmasından korunmak için,
- Cin, şeytan gibi yaratıklarla görüşmek için,
- Ölen ruhları geri çağırmak için,
- Geçmişe dönerek ruhun geçmişte gezinmesini sağlamak için tılsım yapıldığına inanılmıştır.
Tılsım Nasıl Yapılır?
Tılsım yıldızların hareketlerini inceleyerek yapılır. Yıldızname adı verilen özel zamanlarda hazırlanan tılsımlar insanı koruduğu düşünülen maddeler üzerine yazılır. Yüzük, kemik, at nalı, mermi, saç, diş gibi maddelerin üzerine yazılan özel harfler ile tılsımlar hazırlanabilmektedir. Muska, büyü gibi uğraşlara benzeyen tılsım günah mı sorusu da merak edilmektedir. İslam dinine göre tılsım yapmak sihir ve büyü gibi olduğu için caiz görülmemiştir.