Panik Atak Nedir? Neden Olur?
İnsan olarak tehlikeli durumlara karşı koruma duygusuyla panik ve endişeye kapılırız. Panik atak olarak tanımladığımız olay ise ansızın hiçbir tehlikeli durum olmamasına rağmen anormal biçimde panik yapmak veya korku hissine kapılma duygusudur. Bu yazımızda sizlere panik atağın tanımını ve panik atağın neden ortaya çıkacağından bahsedeceğiz.
Öncelikle panik atağın tanımı ile başlayalım. Panik Atak nedir?
Panik atak, normal olaylar karşısında insanın endişe duyup, korkması, endişe hissetmesi ve stres gibi duyguları ortaya çıkaran bir durumda. Ruhsal bir psikolojik sorun olan panik atak anskiyetenin de belirtilerini taşımaktadır.
Panik atak sahibi bireyler hayatının doğal akışına uyum sağlamakta güçlük çekebilmektedir. Panik atak esnasında ortaya çıkan semptomlar nedeniyle vücut alışagelmiş biçimde hareket edemeyeceğinden vücutta yıpranmaktadır.
Panik atak sendromu en çok kimlerde görülür?
Yapılan araştırmalara göre panik atağın genellikle ergenlerde ve genç kesimde daha sık görülmektedir. Küçük yaştaki çocuklarda panik atağın gözlemlenmesi büyük bireylere nazaran daha azdır. Ergen ve genç kesimin yaşadığı panik atak öğrenme güçlüğüne ve gelişim problemlerine neden olabilmektedir.
Peki, panik atak neden olur? Panik atağın sebepleri nelerdir?

Şuana kadar yapılan bilimsel araştırmalardan herhangi bir net sonuç gözlemlenememiştir. Yani şu anki çalışmalar bakacak olursak panik atağın neden ortaya çıktığına dair net bir bilgi yoktur. Ama uzmanların bir takım teorileri vardır. Panik atağın ortaya çıkmasını tetikleyen sebepler :
Panik atak neden oluşur?
- Duygusal zayıflıklar
- Yapılan aşırı stresler
- İkili ilişkilerde yaşanılan olumsuzluklar.
- Çok sevilen birisinin kaybedilmiş olması.
- Cinsel taciz
- Travma
- Tecavüz
- Kaza anları
- Soygun anına şahit olma
- Deprem felaketlerinde o anı yaşamış olmak.
Panik Atak’ın tedavisi

Panik atak yaşayan kişilerin uzman yardımı alması gerekebilir. Bu tedavi psikoloji olarak olmasının yanı sıra insanın kendisini rahatlatması için bazı ilaç takviyeleri de uygulanabilmektedir.
Eğer sizde de panik atak olduğunu düşünüyorsanız en yakın doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz.
Sağlıcakla kalın.
bir zamanlar bende de vardı kendinizin yenmesi gerekiyor.